Fontos: Nem azért írunk erről a kényes kérdésről, hogy a tolvajoknak újabb tippet adjunk könnyű pénzszerzési lehetőségre, hanem olvasóink számára szeretnénk választ adni és főképp felhívni a figyelmet egy már meglévő problémára!

Sajnos jóideje elterjedt már a katalizátor lopás (“platinázás“), és bár ez a károsultaknak sovány vigasz, ez nem csak országos, hanem nemzetközi probléma. Azért lett közkedvelt a tolvaj bűnözők körében, mert a használt, gyári katalizátorok relatív jó áron eladhatók, ugyanis a katalizátor kerámia a jó hatásfok érdekében olyan nemesfémekkel van bevonva, mint az arany és a platina. Fontos megjegyezni, hogy ipari nemesfémekről és milligrammokról van szó. Külföldön a rossz gyári katalizátorok újahaszosítására felépített gyárak a nemesfémeket kémiai eljárással kinyerik, és a kerámiát illetve a katalizátor házat újrahasznosítják.

Elsősorban a diesel és turbodiesel motorral szerelt kisteherautók, egyterűek vannak veszélyben, mert ott egyes típusok katalizátora viszonylag jó nemesfém bevonattal rendelkezik, és beférnek alá emelés nélkül a tolvajok.

Általában egy speciális láncos kézi szerszámmal szinte hangtalanul levágják vagy lecsavarozzák a katalizátort a kipufogócsőről, a sofőr pedig csak a gépjármű beindítása után szembesül a problémával. Sajnos az a tapasztalat, hogy nem csökken az ilyen bűnözés és ahogy a magasabb építésű autók alól fogynak a katalizátorok, úgy esnek áldozatul a személyautók. Hallottunk már fényes nappal egy lakótelepen akkus flexel levágott katalizátorról is, ráadásul az autót még egy emelővel is felemelték…

Kipufogó szervizünk azt tanácsolja minden ügyfelének, hogy amennyiben van lehetőség a gépjárművel zárt térben parkolásra, mindenképpen azt válasszák, hogy ne legyen könnyű célpont a katalizátor!

További tippek “Hogyan lehet védekezni a katalizátor lopás ellen?” című cikkünkben…

Előző
«
Következő
»